Welkom op dff

gangesdolfijn

info

   
   
   
leefgebied Ganges en zijrivieren: India, Bangladesh, Bhutan en Nepal
leeft in de rivier
Voedsel vis, kreeftachtigen
Lengte 1,5 - 2,6 m, bij geboorte 70 - 90 cm
Gewicht 70 - 150 kg, bij geboorte 7,5 kg

De gangesdolfijn is een typische rivierdolfijn. Hij heeft een flexibel lichaam en vooral een buigzame nek, grote borstvinnen en een erg lage, driehoekige rugvin. Zijn snuit is lang en smal en bevat smalle, scherpe tanden waarvan de voorste buiten de bek steken. De ogen zijn erg klein en nauwelijks functioneel: de gangesdolfijn maakt vooral gebruik van echolocatie. Jongen zijn chocolade-bruin, als ze volwassen zijn wordt de huid grijsbruin. De vrouwtjes worden iets groter dan de mannetjes.

Deze soort zwemt het liefst in diepere delen van de rivier, vooral waar verschillende stromen samenkomen. Hij jaagt meestal in de buurt van het wateroppervlak op kleine visjes maar woelt ook wel in de rivierbodem om vis en kreeftachtigen in de modder te vangen.

Elk 30 tot 120 seconden moet de gangesdolfijn naar het oppervlak om adem te halen. Deze dolfijn wordt meestal alleen of in paren gezien maar kan in een groep van maximaal tien dieren voorkomen.

In 1982 waren er tussen de 4000 en 5000 gangesdolfijnen, nu wordt hun aantal geschat op 2500 waarvan 1800 in India. Ook raakt hun leefgebied steeds meer versnipperd, vooral door de bouw van dammen.

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRULvD8VfcBQ8ceCLQKr7ruBkEg62jl55HVL2uZAN6Z0LzO2jC1
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRLA_sc9XdoV3nYh28KKC-rxBttrq4ixSBXpIBjkd-zIdu89wKe
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcToxIcBy76tduxa_DwzCPosj14hp6WLC81T70LvQFGHbHU9NUwO